Houthoff Buruma

HOUTHOFF TRAINEE PROGRAMME

Bij Houthoff Buruma staat permanente educatie zeer hoog op de agenda.
Alleen zo blijven we aansluiting houden met de continu veranderende realiteit
van onze veeleisende cliënten.

Het opleidingsprogramma voor onze startende juristen is ondergebracht in het Houthoff Trainee Programme (HTP). Het HTP overkoepelt de driejarige stageperiode en is erop gericht om je op te leiden tot een professional, die zelfstandig de praktijk kan uitoefenen. Niet alleen krijg je de gelegenheid om je op een breed terrein verder te ontwikkelen, maar ook raak je snel vertrouwd met de cultuur, waarden en ambities van ons kantoor.

Introductie HTP

Het HTP start met een algemene introductieperiode van 5 weken voor alle startende juristen. Je maakt kennis met kantoor, maar vooral met elkaar. Het programma is niet alleen gericht op een algemene, brede introductie van kantoor, maar ook op het ontwikkelen van (Engelstalige) vaardigheden zoals presentation skills, communication skills en writing skills for lawyers. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de advies- en procespraktijken door middel van de cursussen Due Diligence en Getuigenverhoren. Tijdens de introductieperiode (in maart of september) volg je onderwijs in onze vestigingen in Amsterdam en Rotterdam. Ook bezoek je onze vestigingen in Brussel en Londen. Je bent gedurende deze periode niet werkzaam in de praktijk.

De Law Firm School

In het HTP is het onderwijs van de Law Firm School (LFS) geïntegreerd. De LFS verzorgt de opleiding voor de cognitieve vakken van de Beroepsopleiding Advocaten (BA) voor advocaat-stagiaires van de 16 LFS kantoren. Deze cognitieve vakken zijn een onderdeel van de verplichte opleiding van de Orde. De LFS geeft ook extra vakken, die alleen voor stagiaires van de LFS kantoren verplicht zijn. De door de Uitvoeringsorganisatie (UO) van de Orde en door de LFS gegeven vakken en trainingen duren drie jaar.

Voor kandidaat-notaris-stagiaires en belastingadviseur-stagiaires geldt overigens geen verplichting om deel te nemen aan de LFS. Jij bepaalt zelf, uiteraard in overleg met kantoor en/of jouw verantwoordelijke, of je aan het gehele programma van de LFS of slechts aan een deel ervan deelneemt.

Zie ook: www.thelawfirmschool.nl

 

BLOG

11 JUNI 2011
Een recruiter bij Houthoff Buruma heeft een druk bestaan. Daar weet ik alles van. Zeker zo tegen het voorjaar loopt de agenda steevast vol met allerlei leuke activiteiten.

Onze aanpak kenmerkt zich door een gedegen, praktische benadering. Onze juristen combineren juridische expertise met ondernemerschap en diepgaande kennis van economische sectoren. We zoeken naar intelligente oplossingen voor onze cliënten. Dat houdt onze praktijk uitdagend en doet tegelijkertijd recht aan de concrete doelstellingen van onze cliënten.

Houthoff Buruma heeft altijd plaats voor talentvolle juristen. Niet de mensen, maar de juiste mensen zijn ons belangrijkste kapitaal. We zijn op zoek naar advocaten, notarissen en fiscalisten die in staat zijn juridische excellentie te combineren met nuchterheid, visie en creativiteit. Ben jij dat juridische talent, dat ‘matcht’ met onze kantoorcultuur?

Student-stagiaire

Persoonsgegevens


Velden met een * zijn verplicht


Sollicitatiedossier
Toelichting ongeschoonde cijferlijst: *


Velden met een * zijn verplicht


Aanvullende gegevens
Hoe ben je in contact gekomen met Houthoff Buruma?
Opmerkingen/aanvullingen:
Ik ben akkoord met het privacy statement *
De sollicitatieprocedure
Bij Houthoff Buruma weet je na één dag solliciteren of je bent aangenomen. De sollicitatieprocedure bestaat uit een voorselectie op basis van het sollicitatiedossier en een sollicitatiedag.
Indien je vragen hebt over de vacature of problemen ondervindt bij het invullen van het online sollicitatieformulier, kun je contact opnemen met onze recruiters via telefoon: 020 605 6259 of e-mail:recruitment@houthoff.com
     

Masterclass

Persoonsgegevens

Solliciteren voor Student-stagiaire

Stap 1
53
154
De Law Firm School: to do or not to do?
154
1293663600

Als je voor Houthoff kiest vormt de Law Firm School (LFS) een belangrijk onderdeel van de opleiding. Samen met het interne Houthoff Trainee Programme en de opleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten word je bij de LFS klaargestoomd voor de praktijk. Maar wat houdt die LFS eigenlijk in?

Het vakinhoudelijke programma is - meer dan de opleiding van de Orde - gericht op de specialistische praktijken van de ZuidAs-kantoren. Vakken als Effectenrecht, Contracten- en Vermogensrecht, Belastingrecht, en Vennootschapsrecht passeren de revue. Zelfs de procesvakken (bestuurs-, burgerlijk- en strafprocesrecht) worden gedoceerd in het kader van 'onze' kantoren. Zo is er meer aandacht voor de AFM, NMa, financieel strafrecht en de faillissementspraktijk.

Deze pretentieuze aanpak van het curriculum werkt door in de eisen die aan de 'LFS-studenten' worden gesteld - zowel door de organisatie van de LFS als door kantoor. Ter voorbereiding van de lessen dient er een flinke hoeveelheid huiswerk te worden gemaakt (geen grapje!). Daarnaast verwacht kantoor dat er de nodige griffels worden behaald bij de tentamens. Topkantoren verwachten topprestaties. En terecht, dat is immers waarvoor ze je hebben aangenomen.

Ook de lesdagen zijn behoorlijk pittig. Op donderdag zijn er drie blokken van drie uur elk; vrijdag volgen er nog twee. De aandacht mag niet verslappen want voor hetzelfde geld verzorgt een partner van jouw kantoor het college. Dat je dan ook nog de hele dag uitkijkt op de - soms zonovergoten - stranden van Scheveningen maakt het niet makkelijker.

Is het dan alleen afzien? Zeer zeker niet.

Hostess mevrouw Schuyt zorgt met Franse precisie dat we de hele dag worden voorzien van verse koffie en thee, muffins, goed belegde broodjes, een middagsnack, fruithapjes en diner. Barman Richard staat op donderdagavond na ons laatste college klaar met borrelnootjes en koude biertjes. En Crazy Piano's opent elke twee weken haar deuren zodat de voetjes ook nog even van de vloer kunnen.

Het leukste aspect van de LFS is echter de groep. Samen met de beginnende advocaat-stagiaires van andere topkantoren onderga je voornoemde ontberingen, maar beleef je ook de mooiste en grappigste momenten. Je leert niet alleen elkaar maar ook elkaars kantoren goed kennen. Het intensieve contact in het eerste jaar van je stage resulteert vaak in ‘intrakantorale’ vriendschappen die voortduren lang nadat je het laatste tentamen hebt gemaakt. En dat huiswerk maken ben je tegen die tijd al lang vergeten. Laat de LFS dus vooral geen obstakel zijn bij de keuze voor een topkantoor; het is absoluut een ‘to do’!

53
160
Je bent nooit uitgeleerd
160
1280700000

Jarenlang in de schoolbanken gezeten, tientallen boeken uit je kop geknald en tig tentamens gemaakt; kom je in het werkende leven terecht en denk je eindelijk eens van al dat gestudeer af te zijn, blijkt het advocatenleven een voortzetting van je studententijd te zijn. Balen zeg …

In mijn eerste jaar bij Houthoff het Houthoff Trainee Programme gevolgd. Ik heb het HTP als ontzettend leuk en leerzaam ervaren! Met 25 andere, net gestarte kantoorgenoten kreeg ik iedere dag, van 9.30 tot 17.00 uur, “les” van een oudere, ervaren kantoorgenoot (vaak een partner) op zijn/haar vakgebied. Er werden ook regelmatig cursussen door externen verzorgd, zoals presentatietrainingen en “rechtbanktrainingen” (hoe houd je een pleidooi of een getuigenverhoor?). Naast veel leerzame momenten, beleefden we ook heel leuke momenten. Zo hebben we onze kantoren in Brussel en Londen bezocht, wat natuurlijk uitmondde in iets te veel stapavonden. Kortom, een ideale manier om je collega’s beter te leren kennen! Hiervan heb ik al vaak kunnen profiteren. Afgelopen vrijdag hebben we nog een reünie gehad en het is geen uitzondering dat je advies nodig hebt op een vakgebied dat je zelf niet beheerst. Even bellen met een HTP-genoot is dan een eenvoudige oplossing!

Als je nu bij Houthoff in dienst komt, staat je eerste jaar voor een belangrijk deel in het teken van de Law Firm School (LFS). Van startende kantoorgenoten hoor ik hier superenthousiaste verhalen over. Eens in de twee weken heb je met een groot aantal eerstejaarsadvocaten van andere kantoren twee dagen onderwijs in Scheveningen. Overdag krijg je college van een ervaren advocaat van één van de deelnemende kantoren over zeer uiteenlopende onderwerpen. ’s Avonds ga je met z’n allen gezellig een drankje drinken en de volgende ochtend zit je weer fris en fruitig in de schoolbanken. Iedere paar maanden krijg je tentamens over de opgegeven stof. De dagen voorafgaand aan een tentamen bestaan als vanouds uit keihard stampen, afgewisseld met een kopje koffie met je mede LFS’ers.

Zelf ben ik vierdejaarsadvocaat, het HTP is dus al lang passé. Maar regelmatig volg ik cursussen en seminars om mijn opleidingspunten te halen zoals dit door de Orde van Advocaten verplicht is gesteld voor alle advocaten. Dit kan extern, maar ook intern! Houthoff biedt als officieel opleidingsinstituut verschillende cursussen aan, bijvoorbeeld 'De laatste ontwikkelingen op het gebied van burgerlijk procesrecht' of heel specifiek ‘Het krachtenspel bij een openbaar bod’. Deze cursussen worden door ervaren kantoorgenoten en (externe) hoogleraren gegeven.

Verder zit ik erover te denken volgend jaar een Grotius-opleiding te gaan volgen. Deze opleiding duurt ongeveer een jaar en is zowel breed, als verdiepend. Van mijn collega’s hoor ik dat het behoorlijk intensief is. Toch schrikt me dat niet af; het lijkt me ontzettend zinvol om mijn vakgebied zowel in de breedte als in de diepte beter te leren beheersen. Dat je nooit bent uitgeleerd, is dus geen understatement!

53
273
How do you do?
273
0

"Hello, how do you do?", vraagt de Engelse dame die is overgevlogen om ons de "communication skills" in een zakelijke omgeving bij te brengen. Wij antwoorden in koor: "Fine, thank you. How are you?" Ze antwoordt: "I am sorry, that is not the right answer. Hello, how do you do?" Enigszins zenuwachtig antwoorden een aantal van ons: "Uuhm, good and you..?" Ze antwoordt: "Wrong answer again my dear guys and girls. If the question is "How do you do?", the answer is always "How do you do?" "Always", benadrukt ze. Wij staren haar schaapachtig aan en barsten dan in lachen uit. De dame lacht mee met een blik alsof er veel werk aan de winkel is. De toon is  gezet. 

Dit was de aftrap van het Houthoff Trainee Programme ("HTP") dat dit voorjaar werd georganiseerd voor tien nieuwe advocaat-stagiaires, de "HTP-ers". Het HTP is het interne opleidingsprogramma van kantoor dat de driejarige stageperiode overkoepelt. Gedurende deze periode staan cursussen centraal die uiteen lopen van cliënt management, persoonlijke effectiviteit en leidinggeven aan professionals, tot specifieke juridische opleidingen binnen je eigen specialisatie. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de cultuur, waarden en ambities van kantoor.  


De eerste pijler van het HTP is de kennismaking met verschillende rechtsgebieden binnen ons kantoor aan de hand van een casus die de rode draad vormt. Zowel partners als de jongere garde verzorgen deze interactieve juridisch-inhoudelijke cursussen. Tijdens deze bijeenkomsten krijg je een introductie in het betreffende rechtsgebied en wordt de case vanuit diverse invalshoeken geanalyseerd. Bovendien is er genoeg ruimte voor het stellen van vragen, het inzoomen op interessante juridische aspecten, eigen inbreng en uiteraard de favoriete bezigheid van advocaten: discussiëren en gelijk krijgen.


Naast het juridische-inhoudelijk gedeelte kent het HTP ook een component die de jonge advocaat klaar stoomt voor de internationale praktijk. Het trainen en breed ontwikkelen van "soft skills" staat hier centraal. Zo hebben we cursussen gevolgd in effectief argumenteren, Legal English (zowel communication- als writing skills), presentation skills (die vereeuwigd zijn op camera), pleiten en effectief communiceren. Ook het spelen van The Game ontbrak niet. Een mooie combinatie van legal en soft is het eindpleidooi (in toga welteverstaan) onder toeziend oog van drie "rechters" (lees: ervaren kantoorgenoten). Dit sluitstuk van het HTP was een proeve van bekwaamheid. Hoeveel heb je opgestoken en hoeveel kun je ter plekke reproduceren? Dit was een mooie gelegenheid om je pleitkunsten in een informele sfeer te demonstreren.


Dan kent het HTP nog een derde component die volgens velen, en terecht, het leukste aspect van het HTP vormt. Naast het opdoen van veel kennis en vaardigheden, is het HTP bij uitstek geschikt om de onderlinge verbondenheid van de nieuwe advocaat-stagiaires te vergroten. Met je mede HTP'ers onderneem je namelijk ontzettend veel leuke activiteiten. Het bezoek aan kantoor Brussel en kantoor Londen is een HTP-onderdeel waar iedereen elk jaar naar uitkijkt. Ik noem een aantal hoogtepunten van deze vijfdaagse trip. Onze zangkunsten hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten in een smoezelige karaokebar in Brussel. Onze danskunsten hebben we tentoongespreid in de Londense clubs Abacus en (2 maal!) in de Tiger Tiger. Culinaire hoogstandjes hebben we ervaren in het gezelschap van onze buitenlandse kantoorgenoten. Ook de lekkerste Fish & Chips in Londen is niet aan onze aandacht ontsnapt. Londen hebben we vooral bewonderd op een zonnige (doch brakke) middag, relaxed op een rode dubbeldekker. And so on and so on..


Als ik glimlachend terugkijk op de start van het HTP dan denk ik automatisch: een betere combinatie van het nuttige met het aangename is mij nog niet bekend! De onvergetelijke kreten schieten dan ook te pas en te onpas door mijn hoofd. Ik noem: "All good things come in threes", de "want-dus constructie", en uiteraard: "How do you do?"

 

In het kader van de Gouden Cursor zijn ruim 330 recruitmentsites onder de loep genomen die meedingen naar de prijs voor 'Beste recruitmentsite van Nederland 2011'.
Werkenbijhouthoff.nl is één van de acht genomineerden! Op zich al een hele prestatie, maar wij willen natuurlijk maar één ding: WINNEN!

Daar hebben we jouw hulp bij nodig en wel vóór 15 november a.s.: Snel stemmen dus!